Het verzet

Nederlandse verzet in de Tweede Wereldoorlog
Kleinschalig verzet
Het verzet is een organisatie van mensen die het niet eens zijn met de idealen van Hitler en hier ook voor opkomen. Het verzet in Nederland was kleinschalig, wat een reden kan zijn voor de late bevrijding. Toen Hitler in 1940 Nederland overnam, reageerden de mensen nogal nuchter. Ze verwachtten dat de bezetting mee zou vallen. Hierdoor was er geen tot amper verzet in de eerste paar oorlogsjaren. Hierna werd het verzet pas groots. Maar wat deed het verzet nou eigenlijk?
Soorten verzet
Je kan het verzet verdelen in twee categorieën: actief en passief verzet. Mensen die deden aan passief verzet lazen bijvoorbeeld illegale bladen of luisterden naar Radio Oranje. Mensen die deden aan actief verzet maakten deze illegale bladen of Radio Oranje. In deze bladen of op deze radio werden mensen onder andere gewaarschuwd en kregen ze updates over hoe het ervoor stond met de bevrijding. Aangezien dit velen hoop gaf, werden de radiozenders al vroeg in de oorlog verboden en moesten radio’s ingeleverd worden. Toch hielden velen hun radio’s en luisterden in geheim naar de uitzendingen. Ook waren er mensen die de straat op gingen om op een onschuldige manier duidelijk te maken dat ze tegen de Duitse bezetting waren. Ze schilderden bijvoorbeeld op willekeurige muurtjes: Oranje zal overwinnen (O.Z.O.)! Hiervan kregen mensen hoop en hoop is één van de beste dingen die je kunt hebben in tijden van oorlog.
Actief verzet kun je ook weer opdelen in meerdere categorieën. De mensen die op onschuldige manieren duidelijk maakten dat ze tegen Hitler waren, maakten deel uit van het symbolisch verzet. Zij waren er vooral om de moed erin te houden. Daarnaast had je gewelddadig en niet gewelddadig actief verzet. Mensen die deden aan gewelddadig actief verzet pleegden bijvoorbeeld overvallen voor voedselbonnen of doodden gevaarlijke mensen. Als je deed aan niet gewelddadig actief verzet hield je je wellicht bezig met het bezorgen van illegale kranten, spionage of het helpen onderduiken van de üntermenschen. Alles bij elkaar is het doel van het verzet in Nederland de oorlog zo snel mogelijk beïendigen en de mensen hoop in te blazen. Dit alles kan dus gedaan worden op verschillende manieren.
Operatie Market Garden
Na de landing in Normandië in juni 1944, rukte de geallieerde snel op naar Nederland. Er werd een groot stuk van Zuid-Nederland bevrijd. In september 1944 was “operatie market garden”. Bij die operatie was het gelukt om veel rivieren en bruggen te overnemen. Dinsdag 5 september staat bekend als de “dolle dag”, op die dag dachten de Nederlanders dat ze bevrijd zouden worden dus begonnen met feesten. Jammer genoeg moesten ze daar nog een half jaar op wachten. In voorjaar 1945 begon de opmars van de Geallieerde weer. Op 13 maart betradt de Koningin Nederland weer. De Geallieerde staken de Rijn werd over en Oost-Nederland werd bevrijd. Groningen werd goed verdedigd en was pas bevrijd na 3 dagen strijd. De Geallieerde trokken langzaam meer naar het zuiden. Een van de laatste gevechten was in Delfzijl, dat duurde van 23 april tot 2 mei. Ondertussen op Texel werden 800 Georgiërs gedwongen in het Duitse leger. Op 5 april kwamen zij in opstand tegen de Duitsers. Dit hielde de Georgiërs 5 weken vol. Bij de strijd kwamen 565 Georgiërs, 120 Texelaars en 800 Duitsers om.
Maak jouw eigen website met JouwWeb